Autonomna vozila (AGV i AMR) | Rockwell Automation distributor | ControlTech

 

agv1

 

AUTONOMNA VOZILA NA KLJUČ

Automatizirano vođena vozila (AGV) i autonomni roboti (AMR) ključni su element za automatizaciju logističkih operacija u tvrtkama. Ova autonomna robotska vozila koriste se za prijevoz raznih materijala i proizvoda. Mogu utovarivati ​​i prevoziti teret izravno na posebno prilagođenoj platformi (šasiji) ili uz pomoć posebne nadgradnje pričvršćene na šasiju ili se mogu koristiti kao tegljači prikolica s teretom. Oni su idealan alat za ponavljajuće tokove materijala duž unaprijed definiranih logističkih ruta.

Tijekom proizvodnje AGV/AMR-ova istovremeno se odvija razvoj i testiranje najnovijih tehnologija koje se mogu primijeniti u integraciji autonomnih vozila, bilo da se radi o različitim tipovima šasije, upravljanju, opcijama dizanja, varijabilnosti opterećenja ili kombinaciji nekoliko sustava navođenja, koji se po potrebi mogu mijenjati.

 

 

NOVE TEHNOLOGIJE

Ova vozila su jedinstvena u svojoj primjeni, budući da su fokusirana uglavnom na primjene u proizvodnom okruženju. Ovdje možemo koristiti sva iskustva iz cijelog niza projekata automatizacije i robotike. Proizvodni pogoni često su raznoliki i inherentno zahtijevaju linijsku opskrbu ili operaterski prijenos proizvoda s jedne proizvodne linije na drugu. Za prijevoz koriste različite vrste paleta, transportnih kutija, kontejnera ili kolica. Upravo u ovom trenutku koriste se naša autonomna vozila, koja nude alternativu transportu u proizvodnim prostorima i potpuno jedinstvene tehnologije, poput omnidirekcioniranog kretanja, koje osigurava rukovanje u vrlo skučenim prostorima, što dovodi do uštede vremena, prostora i financija. To je razvoj od početka do kraja, sve se rješava po projektu, prema željama i zahtjevima kupca i s prosječnim povratom investicije od 1,5 godine.

 

SIGURNOST

Sigurnosni senzori

Naša autonomna vozila nude povećanu sigurnost, ne samo da koriste laserske skenere, već imaju i integrirane sigurnosne senzore u branicima, a neki modeli također imaju radare, lidare ili sonare za prepoznavanje drugih prepreka u svojoj okolini. Naša autonomna vozila zadovoljavaju potrebne sigurnosne standardie EN 3691-4, EN 12100, EN 13849-1, EN 13850 i EN 13855AGV te dolaze s CE i TÜV certifikatima.

Praćenje prostora

agv2

Glavna funkcija pri vožnji AGV/AMR-a u automatskom autonomnom načinu rada je nadzor područja oko AGV/AMR-a, a posebno u smjeru kretanja vozila. Za to se brinu laserski sigurnosni skeneri koji se postavljaju za svakog korisnika prema trenutnom okruženju, a koji se automatski prebacuju ovisno o tome gdje se autonomno vozilo nalazi.

Postavljene su dvije zone upozorenja i jedna sigurnosna zona za zaustavljanje AGV/AMR. Vozila su opremljena s dva ili četiri takva sigurnosna skenera, ovisno o vrsti primjene, kako bi se što više eliminirala mogućnost mrtvog kuta. Pripadaju sigurnosnoj kategoriji SIL 2-SIL CL2/PL d - Cat.3 i u skladu su sa svim HR standardima.

Pouzdano i pravovremeno zaustavljanje

Sigurnosni senzori i odbojnici vozila sprječavaju moguće tjelesne ozljede, oštećenje imovine ili druga oštećenja. Ti su mehanički odbojnici izravno povezani sa sigurnosnim krugovima i povezani sa sigurnosnim procesorom, koji osigurava pouzdano i pravovremeno zaustavljanje autonomnog vozila uz zajamčene vremenske odgode. Ovi odbojnici nadopunjuju tipke za zaustavljanje u nuždi, koje imaju istu funkciju. Kontrola ispravnog i pouzdanog zaustavljanja dopunjena je sustavom za kontrolu brzine, koji je izravno mehanički povezan s pogonima za vožnju i također povezan sa sigurnosnim krugom procesora.

Modularnost vozila nudi jednostavno dodavanje dodatnih sigurnosnih lasera, njihovu brzu zamjenu ili uklanjanje, primjerice zbog promjene proizvoda koji se transportira. Vozila također imaju integriranu zvučnu i svjetlosnu signalizaciju prilagođenu trenutnom stanju AGV/AMR.

Zvučna i svjetlosna signalizacija

Za signaliziranje različitih načina rada AGV/AMR-a koriste se RGB LED trake koje se postavljaju na kutove AGV/AMR-a. Status AGV/AMR-a označen je osvjetljenjem u boji ili treptanjem. Svakom načinu rada dodijeljen je određeni prioritet tako da se status vozila može vizualno prepoznati u svakoj situaciji.

Prema zadanim postavkama, audio signal se ponovno prilagođava danom načinu rada i dinamički se mijenja za svako stanje. Individualne zvučne obavijesti u MP3 formatu mogu se odabrati za svakog kupca prema njegovim željama i potrebama.

 

 

DODATNE OPCIJE I DODATNA OPREMA ZA AGV/AMR

Daljinski nadzor

Dio cijelog projekta je siguran i pouzdan nadzor, koji podržava kontinuirani rad autonomnih vozila. Ovaj 24/7 nadzor osigurat će predviđanje kvarova, upravljanje uslugama i brzo rješavanje neočekivanih situacija u stvarnom vremenu.

Nudimo uslugu daljinskog nadzora kako bismo imali potpun i sveobuhvatan pregled nad našim autonomnim vozilima, njihovim statusom, kvarovima, radnim satima motora i stanju akumulatora. Ove informacije mogu predvidjeti zakazani servis, hitni servis ili tehničku podršku za održavanje.

Ova usluga će kupcu olakšati održavanje, jer znamo za kvarove u stvarnom vremenu, možemo ih riješiti prije nego počnu utjecati na proizvodnju, možemo predvidjeti potencijalne kvarove iz raspoloživih vrijednosti i planirati učinkovitu preventivnu uslugu.

 

 

STUDIJA IZVODLJIVOSTI

Stjecanjem iskustva i znanja s globalnog AGV/AMR tržišta i trenutnih trendova, sada smo u mogućnosti procijeniti upotrebu cijelog spektra autonomnih vozila. Za svaki projekt moguće je zatražiti nezavisnu studiju izvodljivosti, koja će vam dati cjelovitu analizu procesa, rizika, proizvodnog okruženja te dokumentirati planirane trase, infrastrukturu i eventualno pokazati prepreke koje je potrebno ukloniti kako bi se ostvario željeni cilj. Studija će vam omogućiti da procijenite potrebne troškove, koristi, rizike, vremenski okvir i druge ključne elemente potrebne za implementaciju projekta prije njegove provedbe.

 

 

AGV/AMR PLATFORME

Portfelj autonomnih vozila koji imamo, kreiran je kako bi zadovoljio zahtjeve raznih industrija s obzirom na najveću sigurnost i operativnost. Standardizirano rješenje bit će prilagođeno kupcima – njihovoj tehnologiji, prostoru i učestalosti kretanja zaposlenika te ostalim tehnikama rukovanja. Neprestano radimo na poboljšanju i razvoju, stoga se rado bavimo nestandardnim rješenjima i nudimo aplikaciju točno onako kako lokalni uvjeti zahtijevaju. Osnovna ponuda modularnih autonomnih vozila uglavnom je određena opcijama minimalnih i maksimalnih dimenzija, tipom šasije, načinom navigacije i potrebnom razinom sigurnosti.

 

RoboSherpa

RoboSherpa

RoboSherpa je robusna platforma AGV/AMR sa mogućnošću bilo koje kupčeve nadgradnje.

RoboMec

RoboMec

RoboMec je robustan AGV/AMR s kretanjem poput raka i mogućnošću bilo koje kupčeve nadgradnje.

RoboCampo

RoboCampo

RoboCampo je robusna platforma AGV/AMR s mogućnošću bilo koje kupčeve nadgradnje i za vanjsku upotrebu.

Melkus G130

Melkus G130

AGV/AMR Melkus G130 opremljen je uređajem za podizanje paleta za transport paleta u halama i skladištima.

RoboCaddy

agv7

RoboCaddy je mali AGV/AMR za rukovanje lakim proizvodima i kretanje kroz uske prostore.

Platforma AGV/AMR
Parametr ROBOSHERPA ROBOSHERPA II ROBOCADDY ROBOMEC ROBOCAMPO MELKUS G130
Duljina 1200-2000 mm 1305-2000 mm 700-1200 mm 1600-2000 mm 1200 mm 1665 mm
Širina 1100 mm 1120 mm 410- 450 mm 650-1000 mm 800 mm 605 mm
Visina 217 mm 217 mm 80 mm 217 mm 600 mm 825-2235 mm
Nosivost 250 kg 450-750 kg 100 kg 450-750 kg 1000 kg 1200 kg
Vučna sila N/A N/A N/A N/A 3000 kg N/A
Brzina 1,2 m/s 1,2 m/s 1,2 m/s 1,2 m/s 1,5 m/s 1,5 m/s*
Okretna šasija ne da/ne ne ne ne ne
Podizanje ne 60 mm 60 mm 60 mm 60 mm 240 mm
Kretanje dvosmjerno dvosmjerno/
višesmjerno
dvosmjerno višesmjerno dvosmjerno/
višesmjerno
višesmjerno
Nadgradnja kupca da da da da da ne
Masa 300 kg 300-500 kg 70 kg 400-600 kg 600 kg 250 kg
Sigurnost 2 skenera/
2 branika
2-4 skenera/
2-4 branika
2 skenera/
 2 branika
4 skenera/
4 branika
2-4 skenera/ 2-4 branika 1 skener/
1 branik
Navigacija Magnetska traka Magnetska traka/
LIDAR/kamera
LIDAR Magnetska traka/
LIDAR/kamera
LIDAR/kamera LIDAR
Radna temperatura 10-45 °C 10-45 °C 10-45 °C 10-45 °C -10-45 °C 10-45 °C

 

 

TechnologiJA NAVOĐENJA

Za naš AGV/AMR uvijek koristimo najprikladnije metode tehnologije navođenja na temelju potreba projekta. Postoje područja gdje magnetska traka još uvijek ima svoje mjesto, prvenstveno za pomicanje dijela između strojeva. Ali za prijenos dijela od stroja do skladišta u potpunosti je primjenjiva SLAM navigacija koja koristi LiDAR ili kameru za navođenje. Druga varijanta je korištenje GPS sustava, koji se koristi za vanjske primjene. GPS navigacija može se poboljšati korištenjem stacionarnih baznih stanica ako je potrebno. Također možemo koristiti kombinaciju različitih vrsta navigacije za aplikacije koje to zahtijevaju. Uvijek je potrebno pravilno procijeniti mogućnosti postavljanja, točnost navigacije, prostornu rascjepkanost, širinu prometnih putova, kretanje ljudi i drugih prijevoznih tehnika u prostoru, pomicanje prepreka, promjenu osnovnih orijentacijskih točaka i financijske troškove pojedinih vrsta navigacije.

Trenutno, najčešće metode vođenja su:

  • Magnetska traka zalijepljena za pod i RFID oznake (čipovi) ugrađeni u pod pored magnetske trake. Za uske transportne prolaze i fiksne rute, vođenje magnetskom vrpcom optimalno je rješenje u pogledu cijene, izvedbe, potrebnog transportnog kapaciteta i sigurnosti.
  • SLAM navigacija (simultana lokalizacija i mapiranje). Na temelju podataka dobivenih od laserskog senzora udaljenosti, žiroskopa, brzinomjera i akcelerometra, algoritam stvara kartu okoline i sigurno planira rutu vožnje.

 

 

 

 

VLASTITA BATERIJA LiFePo4

Kako bismo mogli ponuditi AGV/AMR u različitim veličinama, uključujući vrlo niske platforme, započeli smo proizvodnju vlastitih baterija. Sada smo u mogućnosti ponuditi baterije tipa LiFePo4 ne samo za naša vozila, već i za vaše primjene. U ponudi imamo 24V i 48V akumulatore kapaciteta 40, 60 i 80Ah s minimalnim brojem od 4000 ciklusa punjenja.

 

 

INDUSTRIJSKE KOMPONENTE

Vozila su izgrađena na standardnim industrijskim komponentama, koje će osigurati dostupnost i punu kompatibilnost dijelova dugi niz godina. Nastojimo koristiti identične dijelove za pojedine modele i na taj način osigurati da svi rezervni dijelovi budu na skladištu s mogućnošću isporuke kupcu unutar nekoliko dana. Većina komponenti koje osiguravaju kontrolu kretanja, sigurnost i AGV/AMR logiku izrađene su od proizvoda Rockwell Automation, tvrtke koja je dugo vodeća na području industrijske automatizacije.

 

 

UČINKOVITO BEŽIČNO PUNJENJE

Osiguravanje neometanog rada autonomnih vozila omogućuje nam punjenje, koje se odvija tijekom aktivnosti koja se obavlja (utovar, istovar, čekanje instrukcija), a time i potrebno vrijeme ciklusa, proizvodnog procesa vozila, nije prekoračeno zbog punjenja.

Visoku učinkovitost korištenja baterije i minimalno trošenje baterije osigurava beskontaktno punjenje kojim su opremljena sva naša vozila i čija učinkovitost prelazi 90%. Punjači su inteligentni i prate veličinu struje punjenja i konačni napon baterije. Podaci o potrošnji i punjenju također se prenose na PLC. Nakon punjenja baterije do navedenog kapaciteta, punjač će se automatski isključiti.

 

 

Master

Za AGV/AMR nudimo različite konfiguracije MASTER centrale s obzirom na usluge koje zahtijeva kupac (andon sustav - vizualizacija i nadzor, kontrola U/I, daljinski nadzor, veza s tehnologijom kupca) i s obzirom na broj potrebnih autonomnih vozila. MASTER daje naredbe vozilima, a ona ga obavještavaju o svom statusu. Sustav je prilagođen za upravljanje voznim parkom do 100 vozila i kompatibilan je s WDA5050 protokolom.

Vizualizacija nudi alate koji će pomoći korisniku u praćenju i predviđanju mogućeg održavanja te povećava pregled trenutne lokacije i statusa svih upravljanih AGV/AMR. Omogućuje vam redovito sigurnosno kopiranje svih statusnih izvješća i provjeru punjenja i pražnjenja baterije, broja prijeđenih kilometara ili napretka trenutnog programa u stvarnom vremenu. Kompletnoj vizualizaciji moguće je pristupiti daljinski ne samo na osobnom računalu, već i na mobilnom telefonu ili tabletu zahvaljujući integriranom Groov sustavu. Ovaj sustav također omogućuje ponudu jasnog i jeftinog ANDON sustava za veliku količinu opreme.

Daljinski nadzor omogućuje povezivanje s MASTER centralom u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta te promptno rješavanje problema ili provođenje podešavanja SW-a za optimizaciju rada autonomnih vozila.

Upravljajući I/O, MASTER omogućuje povezivanje s postojećim sustavima na mjestu implementacije AGV/AMR i komunikaciju s tim elementima radi nesmetanog rada (kontrola vrata, semafora, specifikacija utovarno-istovarnih točaka itd.).

MASTER centrala omogućuje komunikaciju i povezivanje s drugim sustavima kod kupca (strojevi, linije, transporteri i sl.), koji su potrebni za nesmetan i učinkovit rad autonomnih vozila, tako da obje tehnologije znaju jedna za drugu i pouzdano surađuju (utovar, istovar, zaustavljanje, pokretanje itd.)

 

 

DODIRNI PANEL I MULTIFUNKCIONALNE TIPKE

Dotykový panel

Svaki naš AGV/AMR ima TFT ploču u boji od najmanje 4,3" za prikaz detaljnijih informacija o trenutnom statusu. Sadrži skup kontrolnih elemenata koji služe za orijentaciju u izborniku ploče i za upravljanje samim vozilom. Prikazuje alarmne poruke, status baterije i omogućuje podešavanje nekih korisničkih parametara AGV-a. Zahvaljujući ovom panelu za nadzor se može koristiti i tablet ili mobilni telefon. Panel je također proširen s 5 mehaničkih tipki, a njihov položaj i funkcija mogu se prilagoditi prema potrebi.

 

 

PRILAGOĐENO PROŠIRENJE ZA SVAKU APLIKACIJU

Specijaliziranje za jednonamjenske strojeve i transportne sustave donijelo nam je bogato iskustvo koje sada možemo dalje implementirati u sve modele AGV/AMR, nudeći tako sveobuhvatna rješenja za različite industrije. Za vas izrađujemo sve varijante nadgrađa, bilo da se radi o transportnom sustavu, robotu ili posebnom sustavu.

 

Posebni sustavi poput jedinstvene nadgradnje autonomnih vozila

nadstavba autonomních vozíků

Posebni sustavi nadgrađa prilagođeni su neuobičajenim zahtjevima transporta i rukovanja. To mogu biti sustavi stezanja u kombinaciji s mehaničkim vođenjem, kontroliranim linearnim pokretima ili drugim posebno dizajniranim uređajima koji su pričvršćeni na glavnu platformu autonomnog vozila.

Industrijski i kolaborativni robot u kombinaciji s autonomnim vozilima

Průmyslový a kolaborativní robot ve spojení s autonomními vozíky

Uvođenjem industrijskih robota u dio nadgradnje AGV/AMR otvaraju se druge mogućnosti koje odgovaraju zahtjevima i potrebama današnje 4.0 industrije. Industrijski roboti koje integriramo u naše AGV/AMR-ove mogu upravljati s više radnih stanica i obavljati različite operacije. Autonomno vozilo prepoznaje pojedinačne stanice i šalje informacije robotu koji izvršava traženi program u normalnom ili kolaborativnom načinu rada. Odaberemo najprikladnijeg robota za zadanu aplikaciju, kojeg zatim integriramo u odabrani tip AGV/AMR zajedno sa svim osnovnim funkcijama.

  • Visoka fleksibilnost u radnim uvjetima i rukovanju proizvodom
  • Rad strojeva
  • Vizualni pregled proizvoda i izvođenje operacija

Paletni transporter kao dio autonomnih vozila

Paletový dopravník jako součást autonomních vozíků

Mala visina platforme omogućuje, na primjer, integraciju transportera paleta za izravno povezivanje i rukovanje paletom. U slučaju različitih visina transportera, prikladna je ugradnja paletne stanice s potrebnim dizanjem i nosivošću do 1000 kg na ulazu i izlazu iz transportera.

  • Za transport paleta dimenzija 1200 x 800 mm i 1200 x 1000 mm
  • Niži troškovi nabave u usporedbi s paletnim AGV/AMR
  • Višesmjerna s osi rotacije u središtu kolica

 

 

SERVISNA PODRŠKA

Autonomno vozilo dolazi sa servisnim ugovorom, koji kupcu jamči redovno održavanje tijekom jamstvenog roka, uključujući automatske obavijesti za naručivanje servisa. Zahvaljujući tome, osigurat ćete nesmetan rad vozila tijekom jamstvenog roka i valjanost jamstva za cijelo vrijeme trajanja.

Servisni ugovor automatski se produžuje i u postjamstvenom razdoblju, tako da kupac ne gubi ništa od servisne podrške i besprijekornog rada autonomnih vozila i nakon godina rada. Ukoliko se kupac želi odreći ove pogodnosti, dovoljno je raskinuti ugovor ili ga ne obnoviti nakon isteka jamstvenog roka.

Tijekom trajanja servisnog ugovora i jamstvenog roka kupac obavlja i naručuje redovite preglede i servise koji odgovaraju učestalosti i opsegu navedenom u priručniku i servisnom ugovoru. Za što duži radni vijek i što manje zastoja, bitno je da se maksimalni napor posveti servisu od samog početka, kako bi kupac osjetio našu podršku u korištenju i upravljanju ovom sofisticiranom opremom. Servisni ugovor jamči to za cijelo vrijeme rada AGV/AMR. Prednost ugovora o servisu je zajamčeno vrijeme u kojem će kvar biti otklonjen, redoviti pregledi u prostorijama pogona ili daljinsko povezivanje za online uslugu.